miercuri, 9 februarie 2011

Intrebare esentiala

Cum poate literatura sa ma ajute sa ma inteleg mai bine pe mine si lumea in care traiesc?

16 comentarii:

  1. Poezia "in dulcele stil clasic" de Nichita Stanescu a fost publicata in 1970 in fruntea volumului omonim, fiind o arta poetica. Aceasta poezie constituie o poetica a existentei si a cunoasterii. Autorul surprinde clipa unica de revelatie a Absolutului, poezia avand simultan doua chei de lectura: poezia erotica si arta poetica. Astfel poetul depaseste cadrul unei arte poetice. Poetul este pus in situatia de a fi nevoit sa schimbe poezia, sa revina la acel "stil clasic" intr-o lume schimbata pe care trebuie sa invete s-o exprime in poezia sa. Dupa parerea mea, poetul transpune o tema erotica-iubirea dintre poet si inspiratia sa care este o cale de cunoastere, de atingere a clipei revelatiei. Poezia, prin tema creatiei si a cunoasterii ma face sa meditez la sensul vietii, la motivele pentru care toti au fost nascuti. Se poate ca prin revenirea la stilul clasic si punerea in balanta a momentului creator, poetul sa se intrebe daca lumea avanseaza in directia gresita astfel facandu-ma si pe mine sa am aceleasi dubii.. Alexandru P.

    RăspundețiȘtergere
  2. O opera importanta a liricii lui Nichita Stanescu este poezia neomodernista “Leoaica tanara , iubirea “ . In crearea poeziei sale “Leoaica tanara , iubirea “ , prahoveanul Nichita Stanescu pleaca de la simbolul leului care se caracterizeaza prin agresivitate , forta , noblate , gratie iar statutul de rege al animalelor are o corespondenta in iubire ca regina a sentimentelor .
    “Leoaica tanara , iubirea” este o meditatie asupra iubirii dar ca poezie neomodernista mai poate fi interpretata ca ars poetica si cosmogonie .
    Asfel modelul de viata al leului , comportamentul si personalitatea pot fi un mod de viata , intr-o lume in care daca nu esti agresiv (“nu musti”) si nu iti vanezi scopurile , nu lupti pentru ele cu toata fiinta nu ai parte de realizari ( de vanat) .
    Iubirea nu este considerata doar un joc , ci o lupta pe viata si pe moarte intre cucerit si cuceritor .

    Ciprian G.

    RăspundețiȘtergere
  3. Literatura este foarte importanta deoarece influenteaza tinerii si dezvolta imaginatia. Poezia neomodernista a lui Nichita Stanescu se apropie foarte mult de lumea in care traim, lumea adolescentilor, liceenilor, studentilor.

    In poezii ca "Leoaica tanara,iubirea" sau "In dulcele stil clasic", erotismul apare sub forma unei "leoaice" sau unei domnisoare.

    In "Leoaica tanara, iubirea" iubirea adolestentilor este redata de epitetul "leoaica tanara" deoarece o leoaica in primii ani de viata este alba, agresiva, energica, la fel ca iubirea adolescentilor. La sfarsitul poeziei, iubirea se maturizeaza, leoaica devenind aramie, batrana, cu experienta. Nu mai prezinta aceeasi agresivitate deoarece sentimentul iubirii se maturizeaza la un momnent dat, pentru ca un om iubeste intr-o viata de mai multe ori. Ultimele versuri sugereaza acest lucru: "o leoaica aramie/ cu miscarile viclene, inca-o vreme/ si-nca-o vreme".

    In poezia "In dulcele stil clasic" iubirea adolestentina este prezenta la inceputul textului, deoarece "pasare amara" este un epitet ce sugereaza cantecul de jale al unui adolescent ce iubeste pentru prima oara. In final insa, iubirea devine ceva banal, redata de un "soare pitic, aurit si mozaic", deoarece iubirea la maturitate nu mai este atat de puternica.

    Nichita Stanescu reprezinta un poet care poate schimba parerile unor adolescenti despre literatura contemporana.

    G. Mircea

    RăspundețiȘtergere
  4. Considerat atât de critica literară cât şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea „Dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970. Ca orice mare scriitor, însă, Nichita Stănescu nu se aseamănă decât cu el însuşi, fiind considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion,un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.
    Poezia lui Nichita Stanescu se apropie foarte mult de lumea in care traim, o lume in care iubirea este o forta care tine echilibrul lumii.
    Citind poezia lui Nichita Stanescu, m-a captivat si asemeni leoaicei tinere m-a "prins" in "coltii albi".
    Vlad M

    RăspundețiȘtergere
  5. Poezia "In dulcele stil clasic" de Nichita Stanescu, ce apartine perioadei postbelice, se incadreaza in modernism, fiind o ars poetica, cu un rafinament al expresiei si a limbajului artictic. Considerata o creatie lirica galanta, o sinteza intre elegantul stil trubaduresc. Are o tema erotica, "o poveste de dragoste improvizata", dar iubirea nu mai este i leoaica tanara, o energie capabila sa reordoneze universul. Operele lui Nichita Stanescu sunt creatii poetice in care poetul atinge toate punctele esentiale ale vietii, fiind uneori filozof, alteori scriind despre iubire.
    M. Ioana

    RăspundețiȘtergere
  6. Consider ca literatura are un rol important in formarea noastra ca oamenii, a personalitatii fiecaruia, oferindu-ne perspective diferite asupra vietii si nu numai. Nichita Stanescu este unul dintre acei scriitori care poate avea o influenta puternica asupra unui individ, oferindu-i noi moduri de interpretare si noi viziuni asupra vietii si asupra propriei persoane, care ne pot schimba personalitatea radical daca le intelegem esenta. Putem lua ca exemplu poezia " In dulcele stil clasic" sau "Leoaica tanara,iubirea".
    Mada B

    RăspundețiȘtergere
  7. Literatura ne poate ajuta sa exprimam ceea ce nu putem spune prin cuvinte, ne ajuta sa intelegem mai bine viata unui poet.Literatura ne arata viziunea despre lume a unui artist contribuind astfel si la formarea unei opinii personale despre lume.

    RăspundețiȘtergere
  8. "In dulcele stil clasic" este o poezie scrisa de Nichita Stanescu, publicata in volumul omonim, reprezentand prin excelenta o arta poetica. Titlul ilustreaza optiunea autorului pentru atingerea perfectiunii creatoare, stilul clasic fiind considerat un astfel de ideal. Textul acestei poezii a mai fost interpretat nu ca o poveste de iubire , ci si ca o adevarata arta poetica avand ca tema raportul dintre artist si poezie , inspiratie . Este vorba de prezentarea starii de extaz produsa poetului in clipa revelatiei.
    In opinia mea, poezia de dragoste ma ajuta sa inteleg mai bine faptul si modul prin care acest sentiment neinteles se manifesta si se poate exprima. Alin T.

    RăspundețiȘtergere
  9. Literatura are o insemnatate deosebita pentru formarea unui om. Poezia " In dulcele stil clasic " este o modaliate prin care Nichita Stanescu parodiaza fara ironie stilul clasic al poeziei traditionale ,fiind totodata o arta poetica.
    Poezia este alcătuită din patru catrene şi un vers liber, ce se constituie într-o concluzie referitoare la efemeritatca timpului în relaţie directă cu sentimentul de iubire.
    O alta poezie deosebita este "Leoaica tanara iubirea ",in care se exprima starea de gratie pe care o cunoaste eul liric aflata, prin iubire.Tema abordata este una existentiala: prin iubire, tanarul indragostit participa la nasterea lumii.
    Nichita Stanescu s-a impus ca unul dintre cei mai interesanti si valorosi creatori de poezie moderna,poeziile sale impresionand mai mult prin idee decat prin sentiment.

    Andrei B

    RăspundețiȘtergere
  10. Prin literatura lui Nichita Stanescu,in special prin intermediul poeziei "In dulcele stil clasic" am invatat ca este bine ca intotdeauna sa fim suficient de maturi inbcat sa ne exprimam sentimentele pentru cei din jur pana cand nu este prea tarziu, in poem ideea poetica reprezentand nepasarea, indiferenta joviala a eului liric pentru o dragoste efemera si conventionala, poetul aspirand la un univers absolut in vreme ce "pasul de domnisoara"- iubirea efemera generalizeaza un univers minimalist.
    Desi in viata suntem marcati de iubiri trecatoare, cum se intampla si in poemul in care, iubirea nascuta din vegetal: "frunza verde-pala", este perfida , efemera, cu totii cautam acea stabilitate, acea dragoste adevarata- in poem nascuta din mineral- bolovan, ea fiind eterna si ne agatam cu speranta de fiecare iubire trecatoare cu speranta ca ea va fi poate cea adevarata, dorindu-ne ca ea sa ramana.
    Pe de alta parte aceasta mare iubire poate fi si dragostea de literatura, de poezie, de creatie, de arta si ceea ce prin forte proprii cladim ne dorim a ramane vie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Universul liricii stanesciene este un spatiu abstract si original, poetul nefiind constrans de normele normele unei exprimari stricte care ar putea limita mesajul ideilor si sentimentelor sale.In acest fel lumea imaginata de Nichita in operele sale se bucura de noi dimensiuni si posibilitati izvorate dintr-o imaginatie libera si un spirit capabil sa reoroneze universul in creatiile sale. Personal, descopar in poezia lui Nichita posibilitatea de a imi inchipui ca orice este posibil si ca simplele cuvinte pot capata sensuri diverse si pot transmite puternice trairi .

    RăspundețiȘtergere
  12. Nichita Stanescu a fost un mare poet postbelic care se incadreaza in neomodernism. Opera sa se imparte in trei etape, ultima, “Necuvinte”, caracterizand raportul dintre universul pe care il purtam si universul care ne poarta. Astfel, prin opera sa, ne ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim. Un exemplu este poezia “In dulcele stil clasic” in care ne este prezentata o dragoste improvizata, iubirea nu mai este de data aceasta “leoaica tanara”. “Domnisoara” poate fi interpretata si ca o muza, dar ea este trecatoare ”Pasul trece, eu raman”. De asemenea, autorul ne face sa intelegem efemeritatea clipei (prin repetitia “o secunda, o secunda”), singura care rezista peste timp fiind opera sa.
    Andreea F.

    RăspundețiȘtergere
  13. Poezia nu este numai arta,ea este chiar sufletul vietii.Poetul dilata sensul de poezie,esenta vietii fiind chiar poezia.
    Poezia este un univers pe care Nichita Stanescu si-l construieste prin puterea pe care o da cuvintelor. Daca pana acum poezia oglindea Universul din jurul nostru,Nichita Stanescu creeaza Universul prin cuvant.
    Poezia nu e un divertisment, ci un lucru necesar, raspunzand nevoii fiintei umane de a visa.
    Raluca M

    RăspundețiȘtergere
  14. Literatura ne poate ajuta sa exprimam ceea ce nu putem spune prin cuvinte, ne ajuta sa intelegem mai bine viata unui poet.Literatura ne arata viziunea despre lume a unui artist contribuind astfel si la formarea unei opinii personale despre lume.
    Poezia "In dulcele stil clasic" de Nichita Stanescu, ce apartine perioadei postbelice, se incadreaza in modernism, fiind o ars poetica, cu un rafinament al expresiei si a limbajului artictic. Considerata o creatie lirica galanta, o sinteza intre elegantul stil trubaduresc. Are o tema erotica, "o poveste de dragoste improvizata", dar iubirea nu mai este i leoaica tanara, o energie capabila sa reordoneze universul. Operele lui Nichita Stanescu sunt creatii poetice in care poetul atinge toate punctele esentiale ale vietii, fiind uneori filozof, alteori scriind despre iubire.
    Andrei M

    RăspundețiȘtergere
  15. Consider ca literatura are un rol important in formarea noastra ca oamenii, a personalitatii fiecaruia, oferindu-ne perspective diferite asupra vietii si nu numai.
    Poezia nu este numai arta,ea este chiar sufletul vietii.Poetul dilata sensul de poezie,esenta vietii fiind chiar poezia.
    Nichita Stanescu a fost un mare poet postbelic care se incadreaza in neomodernism. Opera sa se imparte in trei etape, ultima, “Necuvinte”, caracterizand raportul dintre universul pe care il purtam si universul care ne poarta. Astfel, prin opera sa, ne ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim. Un exemplu este poezia “In dulcele stil clasic” in care ne este prezentata o dragoste improvizata

    RăspundețiȘtergere
  16. Nichita Stanescu introduce un nou stil, unde creatia si imaginatia depasesc tiparul poeziei clasice caracterizat de lupta sinelui
    cu sinele,intelectualism,subtilitatea metaforelor. Poeziile sale au
    de cele mai multe ori doua "chei de lectura". De exemplu poezia , "Leoaica tanara, iubirea " pare o simpla poezie de dragoste, iubirea
    fiind asemanata cu "leoaica", simbol al agresivitatii, fortei, insa
    privita mai atent se observa multitudinea ideilor pe care aceasta le exprima.
    Acest lucru ma duce cu gandul la lucrurile aparent mici si nesimnificative
    care in substrat prezinta o foarte mare complexitate. Andreea S

    RăspundețiȘtergere